Над 20 години опит в изграждането на Басейни и СПА

Untitled-1.jpg
s-pool_05_01.jpg.orig

Сауни и СПА

Понятието СПА е обобщено наименование за различни здравословни и релаксиращи процедури при които се използва „водата” и нейните свойства. Общоприето е, че съкращението SPA произхожда от латинския израз ”Salus Per Aqua”, което преведено означава „Здраве ,чрез вода”. СПА процедурите са доказан начин за възстановяване от стреса, за почивка и релакс, спомагат за спокоен и здравословен сън. Те имат разкрасителен и подмладяващ ефект, и поддържат доброто здравословно състояние. Не на последно място, посещението на СПА център с приятели може да бъде забавно и развлекателно.

S-pool предлага комплексни услуги в проектирането, изграждането и поддръжката на вашия частен или обществен СПА център. Представяме ви обобщена информация за различните СПА помещения и какви са техните функции:

Финландска сауна

Финладската сауна е помещение облицовано изцяло от дърво, в което са разположени дървени пейки. Температура на въздуха се загрява до 80-100°С, посредством печка с вулканични камъни. Печката за сауна може да бъде електрическа или на дърва . Поради високата температура е желателно, в интериора да се използва качествен дървен материал с ниско съдържание на смола. Престоят в сауната не бива да бъде повече от 15 минути, като след това трябва да преминете към разхлаждаща процедура.
Класическата финландска сауна има различни разновидности. Арома сауна, с терапевтично влияние на аромати. Билкова сауна, в която се използват различни билки. Био сауна с етерични масла и цветотерапия. Инфраред сауна, която се затопля с инфрачервени излъчватели, температурата е по-ниска, а влажността по-висока. Руската сауна се затопля посредством печка на дърва, която нагрява камъни, които задържат топлината и загряват помещението. След като се загреят достатъчно се поливат с вода, за да се образува пара. Особено интересно е използването на брезови клонки, с които се „налагат” горещите тела.

Парна баня

Парната баня e мокро помещение с висока влажност близка до 100% и температура около 45°С. Облицовката може да е керамика, стъклокерамика, мрамор или комбинация от трите. Формите са меки, овални, както на тавана, така и на пейките. Затопля се посредством парогенератор.

Турска баня и Хамам

Възможни са различни интерпретации на парната баня,  които съчетават класически гръцки, римски или ориенталски мотиви. Хамам или Турска баня е по-голямо помещение  с богата декорация. В краищата са разположени пейки с курни за вода, а по средата голяма лежанка. „Теляк” се нарича човекът, който извършва различните процедури в турската баня. Римска баня се състои от една или няколко свързани зали, които съдържат елементи от античните терми – помещение с гореща пара, температурни процедури и басейн.

Джакузи

Джакузито е хидромасажна вана  или малък басейн с удобни седалки и легла. Тялото се масажира посредством различни модели хидромасажни и въздушни дюзи. Водата е загрята около 30°С.  Акрилните вани за джакузи  предлагат различни удобства и екстри. Те могат да бъдат свободно стоящи с дървена облицовка или за вграждане. Каталог с хидромасажни вани...

Бетонно джакузи е малък басейн, който може да бъде изграден в произволна форма или да бъде част от по-голям басейн.
Каталог с оборудване за хидромасаж...

СПА центъра може да съдържа още:

Зона за релакс  където може да се отпуснете между отделните процедури. Интериорът може да съдържа затоплени лежанки, удобни кресла и други дизайнерски решения. Ако ситуацията позволява, зоната за релакс може да бъде отворена към околната среда и пред погледа ви да се открива красива гледка.

Помещения за масажи са неизменна част от всеки СПА центъра. Обучени терапевти извършват индивидуални процедури с клиентите , в зависимост от техните предпочитания. Интериорното решение може да бъде оригинално за постигане на желания ефект.

Солна стая (солна пещера) е помещение с оригинален дизайн, с вградени елементи от сол. От тяхната повърхност се отделят малки аерозолни частици, които чрез вдишване имат ползотворен ефект върху астми, алергии и кожни проблеми.

Охлаждащи процедури. Топлите процедури е желателно да се редуват с охлаждащи тялото процедури. Затези прецедури могат да се използват: Контрастни басейни са малки отделни басейни със студена и топла вода; Снежна стая е помещение с отрицателна температура. В нея има лед и сняг, с които може да разтриете тялото си след топлите процедури; Шоковото ведро изработено е от дърво или мед (метал), пълни се със студена вода и посредством „синджир” се излива върху загрятото тяло.

Душ Виши (Vishy) е душ със специално разработени струи , на принципа на природния дъжд. Тялото се масажира с иглените и дъждовни струи. Приключенския душ редува различни температурни режими на водата от няколко типа дюзи.

Балнеология

Често СПА услугите се отъждествява с Балнеологията. Приликата между двете понятия е, че се използват подобни методи на водолечение. Балнеоложките процедури имат по скоро медицински характер, те са предназначени за лечение на определени заболявания.При СПА процедурите, основна цел е възстановяване от стрес, релакс, забавление  и поддържане на добър външен вид.

Дизайн

Съвременните СПА центровете съчетават здравословни процедури от различни региони по света. Въпрос на индивидуални предпочитания, какъв стил ще предпочетете за интериора вашето СПА:
- античен – овални форми,  богата декорация  от мрамор, мозайки и керамика;
- съвременен – правилни форми, изчистен дизайн и естествени материали;
- скандинавски – различни видове дървесина и камък ;
- морски – светли цветове, тропическа дървесина;