Над 20 години опит в изграждането на Басейни и СПА

Untitled-1.jpg
s-pool_24.jpg

Видове басейни според схемата на филтрация

Басейн със скимъри

Водното ниво при басейна на скимъри е 10см под нивото на борда. Филтрацията засмуква водата от басейна през вградени в стената скимъри. Водата в басейна трябва да е до средата на скимър като по този начин системата функционира правилно. Боклуците по повърхността на водата се засмукват от скимъра. Когата в басейна влезят хора нивото на водата се покчава в общия обем и варира до нивото на борда.
Басейна на скимъри е класичски басейн, неговато изграждане и поддръжка са по лесни. Необходимо е техническо помещение, по възможност под водното ниво. Басейните на скимъри са подходящи за семейни басейни.

Басейн на преливна решетка

Водното ниво при басейна на преливна решетка е на нивото на борда, водата прелива от басейна в преливен канал и от там в компенсаторен резервоар. Боклуците от повърхността на водата попадат в преливния канал Филтрацията засмуква водата от компенсатора. Компенсаторния резервоар поема обема вода, който се прелива когато басейна се използва. Съответно когато басейна не се използва водата се връща в обема на басейна. Компенсатора осигурява постоянноти водно ниво и функциониране филтрацията на басейна. Басейните на преливна решетка са по красиви, нивото на водата е на едно ниво с плочника. 
Този тип басейни имат по - трудна поддръжка понеже преливния канал и компенсатора се нуждаят от допълнително почистване и периодично саниране. Изграждането също е по - скъпо средно с 20% понеже трябва да се отлеят от бетон водоплътен  канал и резервоар. Басейните на преливна решетка се препоръват за хотели или когато се търси определен визуален ефект

Басейн с преливник

Басейните които преливат или инфинити басейни, по функционална схема са разновидност на басейна на преливна решетка. Те също се нуждаят от компенсатор, който да поема обема от вода когато басейна се използва. Възможни са различни дизайнерски решения - басейна може да прелива от една или няколко страни, може да прелива през обосубен преливник. Особено красив ефект се постига тогава когато басейна прелива на нивото на хоризонта и водната повърхност се слива с фона на морето, пезажа или небето. Басейните с преливник безпорно са най - красивите басейни. Необходим е още в идейна фаза да се съобразят с тереана и да се прецени дали е възможно да се постигне желания ефект, които да оправдае по - скъпата инвестиция.