Над 20 години опит в изграждането на Басейни и СПА

Untitled-1.jpg
s-pool_24.jpg.orig

Безхлорно третиране на водата

Кристално чистата вода  е задължително изискване към всеки един басейн. Това се постига чрез механичната филтрация за отстраняване на грубите частици и различни методи за  стерилизиране, които унищожават водораслите, агиите и бактерии във водата. Технологиите за дезинфекция на водата се развиват постоянно, тъй като общо приетият метод за хлориране  с натриев или калциев хипохлорид има  редица недостатъци и странични ефекти.Острата миризма, дразненията по кожата, зачервяване на очите, алергиите значително намалят удоволствието от плуването в такъв басейн. Освен това хлорът отделя канцерогенни отпадъчни продукти, вреден е  за околна среда и нас. Препарати, който съдържат хлор действат бързо и ефективно , но са нетрайни за съхранение.

Особено когато става дума за частен басейн е желателно да обмислим   различни методи за безхлорно третиране на водата, така ще се погрижим значително за комфорта и здравето на нашите близки. Ще ви представим  три основни начина за стерилизиране на басейни: електролиза на сол, озонова дезинфекция и ултравиолетова радиация (UV).

Електролиза на сол. Процесът на електролиза се постига чрез преминаването на водата през система от титаниеви електроди с противоположен заряд, които преобразуват солта в натриев хипохлорид. По своята същност електролизата е хлориране на басейна. След дезинфекцията, хлорът се отстранява от дехлоринатор и водата се връща в басейна. Електролизната система е скъпа като първоначална инвестиция, а самите електроди по технически изисквания подлежат на смяна през няколко години. Спрямо директната дезинфекция с хлор тя е по ефективна, икономична, лесна за обслужване и с ниски експлоатационни разходи. Подходяща е за големи публични басейни.

Озонова дезинфекция. При този метод специален генератор произвежда озон. Чрез байпас във филтриращата система, озонът постъпва във водата и се образува кислород (окисляване), което напълно я дезинфекцира. Необходимо е монтирането на допълнителна дегазираща камера за елиминиране на озоновите мехури, което усложнява и оскъпява системата. Озонът е нетоксичен, бързо възвръща първоначалния си вид (кислород О2) и не оставя отпадъчен продукт.

Ултравиолетова радиация (UV). Дезинфекцията на вода с UV радиация е изключително ефективен метод, който разрушава генетичната структура на бактерии, вируси, гъбички, водорасли и ги унищожава за секунди. На пазара се предлагат UV лампи и UV реактори. Като цяло UV реакторите са по ефективното решение, тъй като облъчващите им лампи са с  по-дълг живот и потокът на водата между тях се забавя за по - качествено стерилизиране.Предимствата са много:

*Ефективен (99.9%) и бърз процес за унищожаване на вредните микроорганизми;

*Ниски експлоатационни разходи;

*Лесен монтаж и поддръжка. Лампата се сменя, без прекъсване на водоподаването;

*Дълъг живот на лампата (9000-13000 часа);

*Безвредно и природосъобразно пречистване на водата;

*Не променя структура, цвят, мирис, вкус на водата;

*Невъзможност от предозиране;

*Намалява разходите за химикали за поддръжка на водата;

   

От гледна точка на здравето и комфорта, много хора вече се ориентират към алтернатива на хлорираните басейни. UV реакторите се налагат все повече като основен метод за лесна и ефективна дезинфекция на водата.